НОВЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ У ПОГЛЕДУ УСЛОВА ПРИХВАТЉИВОСТИ ПОЈЕДИНАЧНИХ ПРЕДСТАВКИ ПРЕД ЕВРОПСКИМ СУДОМ ЗА ЉУДСКА ПРАВА - Tubić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
У раду се анализирају поједини услови прихватљивости појединачне представке пред Европским судом за људска права. Ово је једно од најважнијих питања у раду Суда и представља неопходан услов за мериторно разматрање поднетих представки. Рок од шест месеци за подношење представке служи очувању правне сигурности, али и интересима државе јер се на тај начин спречава да правоснажне домаће пресуде буду разматране у неком неодређеном периоду. Суд може прогласити неприхватљивом сваку појединачну представку уколико сматра да подносилац представке није значајније оштећен. Изузетак од овог услова постоји када поштовање људских права установљених Конвенцијом и протоколима уз њу захтева испитивање суштине представке. Такође, представка се не може одбацити по овом основу уколико случај није претходно с дужном пажњом размотрио домаћи суд. Протоколом бр. 15, који још није ступио на снагу предвиђено је брисање ове последње могућности, као и скраћивање рока за подношење представке са шест на четири месеца.