МОГУЋНОСТ УВОЂЕЊА AКЦИЗЕ НА БЕЗАЛКОХОЛНА ПИЋА СА ДОДАТКОМ ШЕЋЕРА У СРБИЈИ - Baturan, Luka; Cvjetković, Cvjetana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
У раду се разматра могућност да се у српски порески систем уведе акциза на безалкохолна пића са додатком шећера. Анализа је усмерена на изучавање основних ефеката овог фискалног инструмента, а то су повећање буџетских прихода и смањење потрошње производа на који се плаћа акциза. У раду се настоји пронаћи оптимални порески облик, у зависности од циља који се жели постићи.