Једностепеност или двостепеност у поступку поништаја арбитражне одлуке? - Stanivuković, Maja (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Аутор се у овом раду бави питањем да ли су потребне законодавне промене одредаба о поништају арбитражне одлуке донете у Србији. Излажу се разлози због којих је у Закону о арбитражи пропуштено да се питање поступка по тужби за поништај у потпуности уреди, а посебно због чега није усвојена једностепеност у одлучивању. Оповргава се теза о обавезној двостепености одлучивања применом jeзичког и циљног тумачења Устава и Конвенције за заштиту људских права и основних слобода, као и упоредноправним истраживањем. На крају се даје предлог како би се ово питање могло уредити у Србији. Закључак аутора је да Закон о арбитражи треба мењати да би се омогућило употпуњавање законских норми одговарајућом судском праксом и да би се повећала ефикасност арбитраже као начина решавања спорова. Основни правци законодавне промене су следећи: у Закон о арбитражи уврстити и одредбе о стварној надлежности суда за одлучивање о тужбама за поништај; предвидети једностепеност одлучивања о таквим тужбама; одлучивање о поништају поверити највишој судској инстанци – Врховном касационом суду.