ФОТОГРАФИЈА КАО АУТОРСКО ДЕЛО - Brankov, Boba (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Сажетак: Аутор фотографијe, односно носилац ауторског права, располаже личноправним и имовинскоправним овлашћењима, која су детаљно регулисана ЗАСП. Фотографија се може сматрати ауторским делом, уколико испуњава критеријуме који су предвиђени законском дефиницијом ауторког дела: фотографија мора бити људска творевина, мора имати духовни садржај, наведени духовни садржај мора имати одговарајућу форму и мора бити оригинално дело. Одбор за уставна питања и законодавство је у јануару 2016. године поднео Народној скупштини Републике Србије предлог за усвајање аутентичног тумачења одредбе члана 2 став 2. ЗАСП. Суштина овог предлога јесте да се свака рутински израђена фотографија, која се преузима у електронском облику, не може сматрати ауторским делом, а самим тим и да аутори наведених фотографија не могу уживати заштиту ауторског права. Наведени предлог за аутентично тумачење члана ЗАСП је мотив за писање овог рада. У оквиру посебних поглавља, размотрени су елементи фотографије као ауторског дела, повреда ауторског права услед неовлашћеног коришћења фотографије, уз посебан осврт на повреду права путем друштвених мрежа.