Нови законски оквир за страна улагања у Србији –битне карактеристике и могући ефекти - Divljak, Drago (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Предмет рада су битне одреднице,односно карактеристике и новине које доноси нови српски Закон о улагањима из 2015. године. У другом делу рада смо се бавили и његовим дометима и ефективношћу погледу привлачења страних улагања. Циљ рада је био и да се и у овом контексту изврши критичка анализа конвенционалних стајалишта о значају правних реформи у процесу привлачења страних улагања. У раду се закључује да је наведени закон о садржинском смислу, углавном закон континуитета, који се заснива се на принципима либерализације, заштите и подстицања страних инвестиција, уз посебне искораке у неким сегменtima ,posebno u pogледу њихове даљње либерализације, Концепцијски, најзначајније новине се везују за сферу подстицаја инвестиција и стварање комплексног, помало и гломазног система институционалне подршке страним улагањима. Заснована на оваквом приступу и решењима, нови предметни законски оквир за страна улагања ствара повољнији правни амбијент за њихову реализацију. Међутим, искуство досадашњих законодавних реформи у овој области код нас и упоредном праву, указује да су домети тих побољшања доста лимитирани, те стога тешко могу довести до израженијих резултата у привлачењу инвестиција, посебно с обзиром на ограничења садржана у самој природи страних инвестиција и реалном утицају правне регулативе на лоцирање страних улагања