Утврђување истине у дисциплинском поступку који се води против осуђеног за време издржавања казне затвора - drakić, dragiša; Milić, Ivan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Сажетак: права и обавезе осуђених лица за време издржавања казне затвора у „казненом заводу“ уређена су строгим правилима. Свако непоступање у складу за законом или подзаконским актима повлачи дисциплинску одговорност осуђеника, што у крајњој линији значи и изрицање дисциплинских мера. Да би се осуђенику изрекла дициплинка мера потребно је да се утврди да је он заиста и учинилац преступа, дакле, потребно је да се утврди истина да је осуђеник прекршио правила понашања у току издржавања затворске казне. Утврдити истину у дисциплинском поступку у затворским условима, на основу важећих прописа јесте јако тежак задатак дисциплинске комисије, управника завода или судије за извршење. Аутори у раду указују на тешкоће утврђивања истине у дисциплинком поступку који се води против осуђеног лица у „казненом заводу“ због постојања „сумње“ да је учинио тежи или лакши дисциплински преступ.