VLADAR I DVOR U SREDNjOVEKOVNOJ SRBIJI - Šarkić, Srđan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Na početku rada autor navodi da je srednjovekovna Srbija bila monarhija sa vrhovnom vlašću vladaoca. Potom se razmatraju vladarske titule, nadležnosti i prihodi vladara. Posebno poglavlje posvećeno je dvorskim dostojanstvenicima. Među dvorskim titulama pravi se razlika između onih koje su nastale u Srbiji i onih koje su preuzete iz Vizantije. Na kraju se raspravlja o eventualnom postojanju užeg kraljevog (carevog) saveta, o čemu nas obaveštavaju vizantijski pisci, ali o kome u srpskim izvorima nema podataka. Svi autorovi zaključci zasnovani su i potkrepljeni podacima iz izvora.