Стицање путем заједничког роба (servus communis) - Bogunović, Mirjana B. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Заједнички роб (servus communis) је роб који се налази у својини два господара. Оба господара могу у потпуности да располажу робом јер имају власничка овлаштења у цијелини. Међутим у ситуацијама када се обавезују преко заједничког роба(servus communis) ситуација није јасна. Да ли роб једнакомјерно обавезује оба господара или искључиво оног господара у чије име је поступао? Да ли роб може да преузме обавезу у интересу једног господара а да обавеже другог господара? Коме одговара несавјесни роб, трећем лицу или изневјереном господару? У раду ће се анализирати мишљења двојице римских правника, Гаја и Јулијана чиме ће се дијелимично ријешити дилеме које овај институт изазива.