УСТАВНИ ОКВИРИ ПРОЦЕСА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈЕ И РЕФОРМЕ УПРАВЉАЊА ДРЖАВОМ НА ПРИМЕРИМА СРБИЈЕ И ХРВАТСКЕ - Čiplić, Svetozar; Martinović, Aleksandar L; Rajić, Nataša N (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Процес децентрализације је опште европски процес, који подједнако захвата државе које су чланице Европске уније, као и оне које то нису али су у поступку прикључивања. Сава Европска унија је децентрализацију и вертикалну организацију власти односно њихово преурешење на одрешеним начелим, поставила као задатак свима. Децентрализација и хоризонтална организација власти, иако нису историјски нови појмови и институти, ипак нису стандардизовани па се државе које се упусте у наведене процесе реформе суочавају са «повеликом слободом», коју могу да искористе као простор флексибилности и прилагођавања модела децентрализације својима потребама. Међутим уочено је да се овај простор слободе од стране политичких елита, махом користи као средство за фингирање и спречавање односно умањење ефеката децентралиазције. Овај рад посвећен је у свом централном делу анализом уставних решења децентрализације двеју држава које су заправо сродне по много чему, а стим што једна јесте на путу прикључења Европској унији – Србија, док је друга чланица Европске уније – Хрватска.