What to Learn from the Hungarian Judicial Reform?/ NEKOLIKO OSNOVNIH POUKA REFORME SUDSTVA U MAĐARSKOJ - Bencze, Matyas (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Hungary has gone through profound constitutional changes in the past five years. The Hungarian justice system has also been affected by these changes. The question is how these structural reforms have influenced the efficiency and quality of judicial practice. The paper charts and evaluates the performance of the Hungarian court system in empirical terms and sheds light on the determining factors of court performance in Hungary. As a general conclusion the paper pays attention to the dangers of putting more emphasis on the surface numbers (such as speed of the trial) by court leaders than on enforcing the fair trial and substantive quality requirements. This should be taken seriously by any country that is seeking to reconstruct its justice system according to European expectations. U ovome radu se bavimo vrednovanjem mađarskog pravosudnog sistema. U vezi toga valja istaknuti da su efikasnost i kvalitetno sudovanje dva važna momenta koji najbolje oslikavaju stanje sudskog sistema, dok je korišćenje metoda podesnog za internacionalnu uporedbu samo delimično moguće zato što postoje odstupanja kod pojedinih nacionalnih pravosudnih sistema. Javno objavljeni podaci o stanju sudstva u nekim segmentima prikazuju gotovo idealni sistem te bez poznavanja dodatnih informacija nude sliku o izuzetno efikasnom pravosuđu. Sadašnji način ocenjivanja kvaliteta rada sudstva u Evropskoj uniji prvenstveno potiče rukovodstvo sudova država članica da u interesu ostvarivanja dobrog rezultata poboljšaju površinske pokazatelje, što je mnogo jednostavnije, nego li da se ostvari pravi cilj, naime, da se sudski predmeti temeljno pretresu i presude unutar razumnih rokova. Sva napred navedena mađarska iskustva mogu da budu dragocena za Srbiju i za druge države koje čekaju na članstvo u Evropskoj uniji.