Oblasti i posledice uticaja organizovanog kriminala na legalno tržište - Bošković, Goran N; Vuković, Slaviša Lj (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Sažetak: Kriminalne stukture šire sfere uticaja na sva polja društvenog života i postaju opasnost po nacionalnu i međunarodnu bezbednost. Profit koji generiše organizovani kriminal na ilegalnom tržištu i njegova infiltracija u legalne ekonomske tokove narušava integritet finansijskih institucija. Na taj način osnovne postavke finansijskog sistema mogu biti narušene, a delovanje državnih institucija, ekonomski napredak i nacionalna bezbednost ugroženi. Savremene kriminalne organizacije su profitno orijentisane i tržišno ustrojene, a metodi delovanja koje koriste kombinacija su kriminalnih i metoda rada savremenih poslovnih organizacija, što ih čini posebno opasnim po društvo. Velika ekonomska moć organizovanog kriminala koristi se za sticanje političke moći, a ona se povratno koristi za ostvarivanje kriminalnih ciljeva. Autori u radu ukazuju na dominantne oblasti i konsekvence infiltracije organizovanog kriminala u legalne ekonomske odnose, kao i na implikacije ovih procesa u cilju što boljeg razumevanja njihovog značaja za definisanje modela suprostavljanja organizovanom kriminalu. Ključne reči: organizovani kriminal, legalno tržište, uticaj, oblasti, posledice