ПРАВА ПУТНИКА У ЖЕЛЕЗНИЧКОМ ПРЕВОЗУ - Đurđev, Dušanka (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Међународни превоз путника и пртљага је регулисан правилимаCIV, а Уредба 1371/2007 регулише садржински иста питања која су регулисана CIV- ом чије су уговорне стране и државе чланице ЕУ, па се CIVпримењује и на територији ЕУ. Уредба предвиђа да се одговорност железничког превозиоца за штете које претрпе путници и пртљаг регулише директном применом одредаба CIV, јер је CIVукључен као додатак у Уредбу. Medjutim, Уредба самостално уређује одговорност железнице за додатна права која нису предвиђена уCIV, а којима се побољшава положај путника у железничком превозу.