Oblici i modeli zaštite konkurencije u uporednom pravu - Vlaški, Bojan N. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Sažetak: Predstojeći rad razmatra osnovne oblike i modele zaštite konkurencije sa uporedno-pravnog stanovišta. Na samom početku ovog rada određuje se pojam zaštite konkurencije, a konkurencija se posmatra sa različitih aspekata, sve u cilju definisanja njene suštine i određivanja njenog društvenog značaja. Zatim će biti riječi o karakterističnim oblicima zaštite konkurencije, koji će u ovom radu biti grupisani pod opšte kategorije neposredne i posredne zaštite konkurencije. Oba ova oblika obezbjeđuju zaštitu konkurencije kroz različite pravom regulisane procedure, od kojih će naročita pažnja biti posvećena pristupima zaštiti konkurencije prisutnim u komparativnom pravu. Nakon toga, biće izvršen kratak uvid u najznačajnije uporednopravne modele zaštite konkurencije, njihovu istorijsku genezu, te prikazane osnovne karakteristike ovih modela. Kao ishod preduzetog istraživanja u zaključnim razmatranjima će biti istaknuti elementi modela zaštite konkurencije primjenjivog u pravnim sistemima država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije.