Кажњавање осуђених лица – дисциплинске мере - Milić, Ivan; Dimovski, Darko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Након што пресуда постане правноснажна и извршна, и окривљени постане осуђени, следи и поступак извршења пресуде. Уколико се окривљени осуди на затворску казну, следећи корак који се предузима јесте његово упућивање у установу за извршење казне затвора. Правила понашања у установама за извршење казне затвора строго су регулисана прописима којима се уређују права и обавезе осуђених лица. Понашања која су у установама забрањена прописују се као дисциплински преступ, и за њих се могу изрећи одговарајуће дисциплинске мере. Предмет овог рада јесу управо дисциплинске мере које су прописане Законом о извршењу кривичних санкција Републике Србије. У раду се даје приказ пет дисциплинских мера које се могу изрећи за теже или лакше дисциплинске преступе. Посебнa пажња аутора биће усмерена ка томе да укаже да изрицање и извршење дисциплинских мера Закон није уредио на најбољи начин, тако да ће се у пракси јавити одређени проблеми код примене ових мера.