УТИЦАЈ НЕГАТИВНИХ КАМАТНИХ СТОПА НА РАД ЗАДУЖБИНА И ФОНДАЦИЈА - Nikolić, Dušan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Негативна каматна стопа постоји када је депонент дужан да на основу уговора о новчаном депозиту плати депозитару (банци) накнаду за чување новца. У литератури се указује на чињеницу да је правна регулатива у већини земаља заснована на претпоставци да каматне стопе не могу бити негативне и да се суочавамо са феноменом о ком мало знамо. Увођење негативних каматних стопа би могло да угрози функционисање, па чак и сам опстанак појединих задужбина и фондација. Тиме би посебно биле погођене осетљиве друштвене групе. Законом о задужбинама и фондацијама Републике Србије је прописано да се имовина задужбине не сме смањити испод најмање вредности основне имовине 30.000 евра у динарској противвредности према курсу Народне банке Србије на дан оснивања. Осим тога, предвиђено је и да оснивач може у оснивачком акту одредити најмању вредност до које се основна имовина задужбине може смањити, а која, при том, не сме бити мања од најмање вредности основне имовине утврђене Законом. У Србији би негативне каматне стопе најпре могле отежати, а временом и онемогућити, остваривање циљева задужбина и фондација које за обављање делатности могу користити само приходе од камата, а не и средства која чине основну и другу имовину чија је вредност већа од законског минимума. Неке задужбине би могле чак и престати да постоје услед умањења основне имовине која се састоји искључиво у новцу депонованом у банкама. У раду је указано на потребу да се преиспитају важећа нормативна решења и да се благовремено започне трансформација појединих правних института, при чему би требало водити рачуна о њиховој системској и социјалној функцији, као и о потреби да се у успоставе одговарајући корективни механизми ради заштите интереса слабије стране у грађанскоправним односима.