ЕКОНОМСКА АНАЛИЗА ИНСТИТУТА ПРАВА ПРЕЧЕ КУПОВИНЕ У ЗАКОНУ О ВРАЋАЊУ ОДУЗЕТЕ ИМОВИНЕ И ОБЕШТЕЋЕЊУ - Baturan, Luka (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
У раду се анализирају користи и трошкови постојања права прече куповине, успостављеног Законом о враћању одузете имовине и обештећењу. Основна претпоставка рада је да се овим правним институтом ремети ефикасност алокације ресурса и смањује благостање у друштву, а да постоје инструменти којима се у јавну својину могу прибављати добра на ефикаснији начин. Ради доказивања ових хипотеза, коришћен је метод неоинституционалне економије, а у мањој мери и нормативни метод. У првом делу рада анализира се право прече куповине у правном систему Републике Србије. Затим се проучава право прече куповине и његови ефекти на одступање од оптималне алокације ресурса. У трећем делу, анализира се институционални оквир за постизање оптималне алокације. Ту се посебно говори о непрецизној дефиницији имовинских права, као и о повећаним трансакционим трошковима услед постојања права прече куповине.