Тужба због сметања државине изазване имисијама - Popov, Danica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
У првом делу рада разматрају се појам и вретсе имисија, а у другом заштита путем државинских тужби у случајевима сметања услед прекомерних имисија. Овај вид заштите је ефикасан јер се у државинским споровима суд не упушта у решавање правних питања, него се пружа заштита према последњем стању државине које је постојало пре насталог сметања. Поступак је хитан што се манифестује у кратким роковима за предузимање појединих парничних радњи. Суд по службеној дужности може и без саслушања противне стране одредити привремене мере које се примењују у извршном поступку ради отклањања хитне опасности противправног оштећења или спречавање насиља или отклањања ненадокнадиве штете. Одука у спору за заштиту државине доноси се у форми рашења. Жалба на решење се може изјавити у року од осам дана. Против решења донетог у парници због сметања државине ревизија није дозвољена. Тужба за заштиту државине се подноси у року од 30 дана од сазнања за сметање и учиниоца, а најкасније у року од годину дана од насталог сметања.