ПРИБРЕЖНО ВОДНО ПРАВО - ЗАШТИТА ПРАВА НА УПОТРЕБУ ВОДА НИЖЕЛЕЖЕЋЕГ ПРИБРЕЖНОГ ВЛАСНИКА - Salma, Marija (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Аутор анализира право на егзистенцијалну употребу водних добара (јавних водотока и водних реципијената) власника пољопривредног земљишта које се налази непосредно уз ова водна добра. То право се састоји у коришћењу воде за пиће, напајање стоке и основно наводњавање без коришћења специјалних направа за наводњавање.Ова употреба се разликује од опште употребе, која у основи има исти садржај, по титулару. То је власник прибрежног пољопривредног земљишта. Титулар опште употребе може бити сваки грађанин, под равноправним условима, независно од тога да ли има власништво на пољоприврендом или другом земљишту крај водотока. Од опште употребе се право прибрежног власника разликује и по томе што у односу на остале титуларе опште употребе има приоритет. Водно право власника прибрежног земљишта се поклапа са општом употребом по садржају, тј. по томе што се оно састоји у коришћењу воде за егзистенцијалну употребу. Право прибрежног власника се разликује од тзв. посебне или привредне употребе вода (изкоришћавање вода и водних снага у привредне сврхе, као што је производња електричне енергије и др.). Рзлика је у томе што је право на употребу воде прибрежних власника засновано непосредно на основу закона, без посредовања аката власти (нп. водне дозволе) и остварује се без накнаде. Право на привредну употребу јавних водних добара се пак, увек заснива на основу водне дозволе или сагласности и пратећег концесионог уговора и уз накнаду у корист власника јавног водног добра. Прибрежна употреба власника вишележећег земљишта је ограничена истоветним правом власника нижележећег земљишта.