КРАТКА РАСПРАВА О ПРЕКРШАЈНИМ САНКЦИЈАМА СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА ЊИХОВ ЗНАЧАЈ У ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ - Samardžić, Stefan; Milić, Ivan D. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Аутори се у раду баве појединим аспектима прекршајних санкција, стављајући посебан нагласак на прекршајне санкције које прописује Закон о заштити животне средине, те на поједине одлуке ниже правне снаге донете на основу њега. Иако се прекршаји подразумевају као најблажа кажњива дела, аутори теже да прикажу да санкције предвиђене за поједине прекршаје нису нимало занемарљиве, те да некада могу бити чак и строже од кривичних. Нека од питања која се намећу су принудна наплата изречених новчаних казни, као и упис прекршајно кажњеног лица у регистре. С обзиром на то да прекршај може бити прописан законом, уредбом, али и одлуком јединице локалне самоуправе, њихов број у области заштите животне средине је значајан, што представља аргумент да се управо прекршајима у овој области посвети нарочита пажња. Настојали смо указати и на поједине нелогичности у неким од одлука које предвиђају прекршаје, као и на њихову неусаглашеност са Законом о прекршајима.