DONOŠENjE I SADRŽINA ŠUMSKE UREDBE (1861) - Stanković, Uroš (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Tema rada su izrada i sadržina Šumske uredbe (1861). Autor se najpre osvrće na okolnosti koje su dovele do ideje o sačinjavanju nove uredbe o šumama. Zatim dolazi deo posvećen predlozima o smernicima za rad na preuređenju zakonodavstva o šumama koje su dali Odbor za predloge i molbe Svetoandrejske skupštine (1858) i prva komisija za preradu Uredbe o šumama (1857). Govori se i o nacrtu šumske uredbe koji je Savet sačinio 1859. i njegovim preradama. Najzad, predmet analize je konačan tekst Šumske uredbe iz 1861. Autor je analizirao njenu sadržinu, uporedio je sa rešenjima dotadašnjeg zakonodavstva o šumama i pokušao da ustanovi šta je motivisalo zakonodavca da se opredeli da odredbe izgledaju onako kako su izgledale.