ПРИНУДНО ЗАДРЖАВАЊЕ ЛИЦА СА ДУШЕВНИМ ПОРЕМЕЋАЈИМА У КАЗНЕНОМ ПРАВУ СРБИЈЕ - Drakić, Dragiša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
У раду се обрађује питање принудног задржавања лица са душевним поремећајима у казненом праву Србије. При том, аутор се бави анализом као и односом одговарајућих одредаба из области кривичног права, прекршајног права, као и посебног Закона о заштити лица са менталним сметњама, те наглашава да се односне одредбе овог последњег закона само условно и са резервом могу подвести под израз казнено право. У првом делу рада аутор образлаже предмет истраживања и наводи и објашњава циљеве до којих жели да дође у свом раду. У другом, трећем и четвртом делу рада аутор разматра поједине облике принудног задржавања у праву Србије, и то оно које се остварује у оквиру кривичног санкционисања, прекршајног санкционисања, односно које се остварује у посебном поступку на основу одредаба Закона о заштити лица са менталним сметњама. У завршном делу аутор на детаљан начин најпре сумира оно о чему је до тада говорио, потом даје коначну оцену и доноси свој суд о свеобухватности и међусобној усклађености законских одредаба које се односе на предметну проблематику а припадају различитим областима права, и на крају предлаже одговарајућа решења у циљу побољшања правног положаја лица која представљају предмет проучавања у овом научном раду.