ЕВЕНТУАЛНА КУМУЛАЦИЈА ТУЖБЕНИХ ЗАХТЕВА - Salma, Marija (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
У раду су анализирана правила о евентуалној кумулацији тужбених захтева. Истиче се да евентуална кумулација није права, будући да суд о евентуалном, секундарном захтеву одлучује тек ако одбије примарни захтев. Следствено томе код евентуалне кумулације нема равноправности захтева, тј. осуде на више обавеза, као код праве кумулације, већ суд доноси одлуку о само једном захтеву, или о главном, примарном, или о секундарном, евентуалном захтеву. Код евентуалне кумулације постоји зависност евентуалног захтева од главног захтева, у том смислу што у случају да суд донесе пресуду поводом главног захтева, неће поступити по евентуалном захтеву. Код евентуалне кумулације редослед одлучивања суда о захтевима одређује тужилац по диспозиционој максими.