РАСТ СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА У СРБИЈИ- ЗАКОН И ШТА ЈОШ? - Popov, Đorđe (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Стране директне инвестиције могу представљати канал за смањивање заостајања за развијеним земљама у области истраживања, развоја, маркетиншких и менаџерских знања. Да би се избегле могуће лоше последице страних инвестиција у Србији је потребно створити такву пословну климу која ће давати подстицаје да резултати научних истраживања реализованих у Србији нађу своју примену у индустрији Србије. По низу параметара које страни инвеститори узимају у обзир приликом одлучивања где, колико, и у шта инвестирати Србија врло лоше стоји у светским размерама. То је оно што се у Србији мора мењати ако се жели раст страних инвестиција. Врло лоше на привредни развој и за привлачење страних инвестиција утиче исељавање младих високообразованих стручњака које траје већ више од двадесет година. Постојање јаке средње класе је основ стабилности и развоја сваке државе. Пословна клима се мора побољшати. Један од важних корака у том правцу може бити и доношење новог Закона о улагањима. Али Закон сам по себи није довољан.