PRETRESANJE RAČUNARA RADI PRONALASKA ELEKTRONSKIH DOKAZA - Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Da bi se odgovorilo na specifičnu prirodu kriminalnih aktivnosti učinjenih korišćenjem računarskih mreža i sistema, razumljivo je nastojanje država da prilagode, odnosno upotpune postojeće krivično zakonodavstvo svrsishodnim odredbama﻿. Za stvaranje odgovarajućeg pravnog okvira za suprotavljanje visokotehnološkom kriminalu, osim što se u propisima krivičnog materijalnog prava određena ponašanja predviđaju kao krivična dela protiv poverljivosti, celovitosti i dostupnosti računarskih podataka, računarskih sistema i mreža, neophodno je da propisi krivičnog procesnog prava sadrže ovlašćenja nadležnih organa adekvatna za otkrivanje izvora nedozvoljene radnje, odnosno prikupljanje podataka o učinjenom krivičnom delu i učiniocu, koji mogu biti iskorišćeni kao dokaz u krivičnom postupku, a vodeći računa o specifičnostima visokotehnološkog kriminala i okruženja u okviru kog se nedozvoljene aktivnosti preduzimaju. Shodno tome, odredbama krivičnog procesnog prava bi trebalo omogućiti da se prevaziđu određeni izazovi u otkrivanju i dokazivanju dela visokotehnološkog kriminala, a naročit značaj imaju odredbe kojima se uređuje pretresanje računara radi pronalaska elektronskih dokaza.