O ZNAČENjU IZRAZA „ZAKON“ U SAVINOM ŽITIJU SVETOG SIMEONA - Šarkić, Srđan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Na početku rada autor ukratko navodi u kojim se sve značenjima izraz „zakon“ javlja u srpskim pravnim spomenicima, a potom ispituje jedan narativni izvor – Žitije Svetog Simeona, odnosno biografiju Stefana Nemanje iz pera njegovog najmlađeg sina Rastka (Svetog Save). U Savinom spisu izraz zakon najčešće označava veru i univerzalni poredak koga je Bog ustanovio, mada i pravo (u smislu latinskog termina ius), kao i pravno pravilo koga stvara domaća vlast.