Принудни откуп акција – откупилац, преостали акционари, злоупотреба права на принудни откуп акција - Arsić, Zoran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Откупилац је физичко или правно лице, које испуњава законом утврђени цензус. У домаћем, праву цензус испуњава лице које има акције које представљају најмање 90% основног капитала друштва и који има најмање 90% гласова свих акционара који поседују обичне акције. Цензус, дакле, обухвата капиталску и управљачку компоненту. У упоредном праву су позната и другачија решења. Акције које поседују лица повезана са откупиоцем сматрају се акцијама које има откупилац, под условом да су та лица повезана са откупиоцем у периоду од најмање годину дана пре доношења одлуке о принудном откупу. С тим у вези поставља се питање коме је могуће извршити урачунавање и колико овлашћеника права на подношење предлога може бити. Спорно је у ком тренутку мора да постоји цензус, с обзиром да то питање није решено на нормативном плану. Према законској формулацији поступак принудног откупа акција усмерен је према ``преосталим акционарима’’. Начелно принудни откуп се односи на све преостале акционаре – није могућ селективни принудни откуп, који би се односио само на неке од преосталих акционара. Појам преосталих акционара не обухвата оне акционара чије се акције урачунавају откупиоцу, односно акционаре који су повезана лица са откупиоцем, друштво по основу сопствених акција, као ни акционаре чије су акције заложене или су на други начин блокиране.