КРШЕЊЕ ЉУДСКИХ ПРАВА ЖРТВАМА И ЧЛАНОВИМА ПОРОДИЦА ЖРТАВА АЛБАНСКОГ ТЕРОРА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ (1999-2014): СТУДИЈА СЛУЧАЈА - Đokić, Bojan D (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
САЖЕТАК: У раду је приказан драстичан пример албанског злочина над припадником српске заједнице на Косову и Метохији и кршења основних људских права: права на живот, права на имовину, права на правично суђење и делотворан правни лек. Рад показује да се људска права жртава и породицама убијених припадника српског народа на Косову и Метохији ускраћују и повређују. Случај који смо приказали је само један у низу који говори о ускраћивању и повређивању људских права српској заједници на Косову и Метохији од 1999. године, па до данас. Један конкретан случај приказује главну поруку: неусаглашеност институција на Косову и Метохији са праксом Европског суда за људска права. Случај пластично објашњава пропуст Унмика да спроведе истрагу убиства, а затим и игнорисање случаја од стране косовских институција и Еулекса. Неспровођење истрага отмица и убистава имао је за циљ да се заташкају злочини над српским становништвом, јер би истраге довеле до починилаца – припадника ОВК.