ЈЕМСТВО У СРПСКОМ И УПОРЕДНИМ ПРАВНИМ СИСТЕМИМА - Pajtić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Аутор је компарирао институт јемства у српском праву и другим упоредним правним системима. Како континенталним, тако и англосаксонским. Јемство се као класични правни институт развијало еволутивно од римског права до данашњих дана. Анализа сличности и разлика у третирању овог средства обезбеђења потраживања корисна је како због указивања на узајамну повезаност европских правних система, тако и због упућивања на институте произашле из уговора о јемству који су нашли своје место ван граница наше земље, а погодни би били за преузимање и примену и у српском праву и пракси.