СЛИЧНОСТИ И РАЗЛИКЕ У ПОЛОЖАЈУ НУЖНИХ НАСЛЕДНИКА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ СФРЈ - Vidić Trninić, Jelena (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
У раду се врши компаративни преглед постојећих законских решења којима се регулише положај нужних наследника у правима која су настала на простору бивше СФРЈ (Србија, Црна Гора, Словенија, Хрватска, Македонија, БиХ и Република Српска). У њему су најпре сагледана питања која се односе на ширину круга лица којима је признато својство нужних наследника, условљавање ових лица својством нужног наследника, величину њиховог нужног дела, као и утицај величине законских наследних делова на положај нужних наследника. Посебна пажња посвећена је анализи утицаја могућих промена у величини законских наследних делова на величину нужних делова нужних наследника. С тим у вези, констатује се да је наследноправни положај нужних наследника у већини ових земаља по појединим карактеристикама специфичан у односу на већину осталих савремених европских законодавстава, посебно из разлога његове подложности променама. Истовремено се указује да се и поред заједничке правне традиције и у основи наслеђених сличности које потичу из бивше заједничке државе, између анализираних законодавстава могу уочити одређене разлике и мимоилажења у погледу наследноправног положаја нужних наследника у њима. Њиховим сагледавањем, аутор настоји указати на предности и недостатке појединих решења садржаних у прописима ових земаља и у том смислу износи мишљење о прихватљивости правне регулативе положаја нужних наследника, посебно у домаћем законодавству.