ЗНАЧАЈ БЕЗБЕДНОСНЕ КУЛТУРЕ У КОНТРОЛИ КАО ФУНКЦИЈИ РУКОВОЂЕЊА У ПОЛИЦИЈИ - Radivojević, Nenad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Сажетак: Контролу као функцију руковођења у полицији прате бројни проблеми, који су углавном везани за сам процес руковођења. Један од тих проблема јесте и специфична субкултура у полицији. Субкултура у полицији се јавља између осталог и као последица затворености полиције, унутар које се развијају посебне вредности, ставови и понашања. То је нарочито видљиво на релацији руководилац-потчињени. Наиме, у пракси се често дешава да руководиоци и потчињени неблаконаклоно гледају једни на друге. Са друге стране, велика солидарност између руководилаца и потчињених може да доведе до неспровођења контроле или ситуације да се фингирају извештаји о резултатима контроле, чиме се она практично обесмишљава. У раду је анализирана безбедносна култура као један од фактора руковођења у полицији. Њен значај у контексту контроле као функције руковођења је велики због тога што су руководиоци ти који у значајној мери креирају културу (безбедности) у полицији. Руководиоци морају бити свесни значаја контроле, и то на начин да контролу не треба занемаривати, али исто тако не треба ни претеривати са њом. С тим у вези, у раду је указано на потребу перманентног развоја и примене концепта безбедносне културе у полицији, са практичним смерницама за рад руководилаца који ће уважавањем основних принципа и правила безбедносне културе остварити циљеве контроле. Кључне речи: полиција, безбедносна култура, функције руковођења, проблеми контроле.