ПРЕВЕНТИВНА ТУЖБА ЗА ОТКЛАЊАЊЕ ИЗВОРА ОПАСНОСТИ ОД ШТЕТЕ У СВЕТЛУ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА - Salma, Marija (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Рад разматра еколошку одговорност у светлу одрживог развоја. Један део те одговорности је усмерен на спречавање наступања опасности од штете ширих размера, када је ризик штете за неодређени круг лица на путу реализације. Тада је циљ еколошке парнице да се спречи наступање штете. Он се остварује тражењем тужиоца да парнични суд обавеже туженог, потенцијалног имисионог штетника, на примену одговарајуће мере која је подобна, да се на његов трошак отклони даље деловање извора опасности, тј. да се спречи наступање штете.Тужбу у том случају може поднети не само лице коме прети штета, већ и свако друго заинтересовано лице (actio popularis).У случају да је имисиона штета већ наступила, тужбу могу поднети само лица која су стварно претрпела штету. Код превентивне еколошке парнице се истиче потреба за хитним решавањем спора.