ЈАВНЕ АГЕНЦИЈЕ У СРБИЈИ Случајна грешка или лоша намера? - Milkov, Dragan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Након политичких промена 2000. године, у српском правном систему се појављују нове институције које до тада нису постојале. То је довело и до стварања нових облика вршилаца управне делатности, поред традиционалних облика који од раније постоје. И поред тога што је структура српске управе углавном заснована на германској традицији, из англосаксонског права је преузет назив агенције за одређене вршиоце управне делатности, иако за тим није постојала никаква објективна потреба. За разлику од САД, где је агенција једини и универзалан назив за све субјекте јавне управе, у Србији су створене агенције као органи управе, као посебне организације, као јавне агенције по посебном закону и још неке агенције неодређеног статуса. До стварања агенција у Србији је највероватније дошло због неприлагођеног превода са текстова на енглеском језику, које је Србија последњих десетак година користила за реформе управе. Но, та почетна грешка се на крају претворила у лошу намеру да се јавне агенције формирају у све већем броју и у све више области.