НАЦИОНАЛНИ ТРЕТМАН У МЕЂУНАРОДНОЈ ТРГОВИНИ – ДОМАЋЕ ПРАВО И МЕЂУНАРОДНИ СТАНДАРДИ - Divljak, Drago (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Сажетак: Предмет рада је принцип националног третмана, један од базичних принципа међународне трговине. Циљ је да се из правне перспективе утврде његови домашаји и садржина утврђена у међународном трговинском организовању, превасходно у Светској трговинској организацији, а све наравно у контексту српског права. Извршена анализа је показала да је видљива намера нашег законодавца да начелно усклади наше законодавство са захтевима и стандардима СТО, који су иначе, и сами непотпуни и изазивају спорења, која се ни у пракси решавања спорова не разрешавају у потпуности и на доследан начин. У нашем праву се чини искорак у односу на ситуацију из пређашњег релевантног законодавства, зато што се осим на трговину робама, примена овог принципа проширује и на трговину услугама , али и на права индустријске својине. Међутим, у најзначајнијој, базичној области, трговини робама, то се и даље чини на уопштен начин, симплификовањем читаве проблематике и сводећи је само на заштиту од дискриминације, а занемарујући сферу протекционизма. Такво поступање не одсликава сву сложеност ове материје, нити је потпуно усклађено са захтевима СТО. Међутим, добра страна оваквог приступа је што даје држави више слободе у поступању у овој сфери, што може бити прихватљиво у прелазном периоду до пуног чланства Србије у овој организацији.