SUDIJE POROTNICI I OCENA DOKAZA PO SLOBODNOM SUDIJSKOM UVERENJU - Bugarski, Tatjana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
U savremenom krivičnoprocesnom zakonodavstvu velika pažnja se posvećuje problematici dokazivanja, odnosno dokaznim radnjama kao jednom od najvažnijih pitanja krivičnog postupka. U većini slučajeva se obrada i analiza ove problematike odnosi na uslove za primenu dokaznih radnji, organe postupka koji ih sprovode, način njihovog izvođenja i slično. Ipak, kao jedno od najvažanijih pitanja u vezi sa dokazivanjem ostaje pitanje ocene dokaza po slobodnom sudijskom uverenju od čega zavisi i sam ishod postupka kao i odluka suda. Ovo pitanje je posebno značajno kada se ima u vidu postojanje tradicionalnog laičkog elementa suđenja u opštem krivičnom postupku. Zbog toga je i predmet ovog rada upravo ocena dokaza po slobodnom uverenju sudija porotnika, njihova uloga u krivičnom postupku, ovlašćenja i nadležnost, kao i pitanje opravdanosti njihovog učešća u krivičnom postupku.