ПРАВНИ СТАТУС IN VITRO ЕМБРИОНА - Samardžić, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
У данашње време, сведоци смо појаве да је наука увелико узнапредовала и даље то чини, али да са друге стране, нисмо спремни да у потпуности прихватимо све њене резултате који могу довести до побољшања наше биолошке структуре, односно наших живота. Врло често се могу чути најразличитији приговори, који покушавају да спрече било каква испитивања на ембрионима, сматрајући такве поступке неморалним, дискриминаторним, односно противприродним. Међутим, поставља се питање да ли смо заиста сада у могућности да тако нешто спречимо, да онемогућимо долазак до даљих сазнања који могу помоћи у унапређивању људског живота, односно да онемогућимо будућим родитељима да за своју децу обезбеде најбољу могућу будућност?