ОРГАНИЗАЦИЈА УПРАВНОГ СУДСТВА - Radošević, Ratko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Судска контрола управе представља последицу подвођења управе под правни поредак. С обзиром на то да подвођење управе под правни поредак није извршено на једнообразан начин, о организацији управног судства може да се говори само у оним земљама које припадају европско-континенталном систему, у којима постоје посебни управни судови. У чланку се приказује организација управног судства у Француској, Немачкој и Аустрији, као земљама које су у овој области извршиле највећи утицај. Посебна пажња се, затим, посвећује организацији управног судства у Србији. Након кратког приказа историјског развоја управног судства, детаљно се објашњавају сви чиниоци који утичу на организацију управног судства. Изводи се закључак о томе да постојећа организација није одговарајућа, те да је неопходна њена реформа. Предлаже се оснивање већег броја управних судова, али, истовремено и опрезност у погледу увођења двостепеног управног судства.