ZAKONODAVSTVO I SUDSKA PRAKSA O VANBRAČNOJ DECI U SRBIJI XIX VEKA - Kulauzov, Maša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
U radu je razmotren pravni položaj vanbračne dece u Srbiji XIX veka. Analizirane su pravne norme i sudske odluke koje se odnose na lična, imovinska i nasledna prava vanbračnih potomaka. Pravni status deteta se u bitnoj meri razlikovao u zavisnosti od toga da li je rođeno u braku ili van braka, s obzirom da su vanbračna deca diskriminisana u odnosu na zakonitu decu. Podređen položaj nezakonitog potomstva je bio naročito izražen u oblasti naslednog prava, jer su vanbračna deca mogla biti zakonski naslednici svojih roditelja samo ukoliko su pozakonjena. U protivnom nisu mogla zakonskim putem naslediti ni svoju vanbračnu majku, ni oca, niti bilo kog njihovog srodnika. Imajući u vidu značaj koji je pozakonjenje imalo za poboljšanje njihovog pravnog položaja, u radu je na njega skrenuta posebna pažnja. Promena porodičnog statusa deteta bila je moguća i putem usvojenja, jer su usvojena deca bila izjednačena sa bračnom. U praksi su zabeleženi česti slučajevi zaključivanja ugovora o usinovljenju, te su stoga analizirana pravna pravila i sudske odluke kojima su bliže određeni uslovi za punovažnost takvih ugovora, mogućnosti njihovog raskida, prava i dužnosti usvojenika i posebno njihov naslednopravni položaj.