ПОВОДОМ ЈЕДНЕ „ЗАЛУТАЛЕ“ ОДРЕДБЕ У ТЕОДОСИЈЕВОМ КОДЕКСУ (C. TH. 10, 1, 12) – ЗАШТИТА ШУМА У СТАРОМ РИМУ - Sič, Magdolna (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Поводом једне усамљене одредбе у Теодосијевом кодексу (C. Th. 10, 1, 12), у којој стоји правило: „на место једног исеченог чемпреса треба засадити више“, аутор разматра изворне текстове римског права о заштити дрвећа и шума. Стиже до закључка да је у овој одредби у суштини примењено старо опште прихваћено правило у римском друштву о заштити дрвећа и шума, као и да је њихова заштита у класичном и посткласичном периоду била под посебном контролом царске благајне, јер се дрвеће сматрало за врсту природног блага.