О ПОТРЕБИ МЕЂУНАРОДНОГ РЕГУЛИСАЊА СУРОГАТ МАТЕРИНСТВА: СУДСКА ПРАКСА И АКТИВНОСТИ У 2014. ГОДИНИ - Bordaš, Bernadet (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Тема рада је преглед три значајна догађаја за неко будуће међународно регулисање сурогат материнства са прекограничним дејствима. Документ „Пожељност и изводљивост даљег рада на Пројекту о родитељству/сурогат материнству“ Хашке конференције за међународно приватно право, прве две пресуде Европскг суда за људска права о дејствима сурогат материнства са прекограничним дејствима и две пресуде Суда Европске уније о праву намераваних мајки на породиљско отсуство указују на то да је међународно регулисање проблематике пожељно, али да велике разлике у националним правима држава захтевају даља проучавања у погледу могућности да одговарајући будући инструмент буде предмет консензуса држава. Посебно је значајна пресуда Менесон против Француске која утврђује повреду права на приватни живот деце коју је родила сурогат мајка, али тиме ствара и противречност између начела слободне процене државе и најбољег интереса детета која чини право некохерентним.