СПОР ИЗМЕЂУ НИКАРАГВЕ И КОЛУМБИЈЕ О РАЗГРАНИЧЕЊУ У КАРИПСКОМ МОРУ - Etinski, Rodoljub (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Међународни суд је решио овај спор применом постколонијалног ефективитета. У ситуацији када правни акти шпанске колонијалне власти нису били довољно прецизни за утврђивање где се граница налазила у времену стицања независноти, и у ситуацији када су Никарагва и Колумбија решиле нека територијална питања Уговором из 1928. године, те када је пракса која је претходила Уговору и која је следила после њега била у сагласности са њим, Суд је сматрао да спор треба да реши применом постколонијалног ефективитета, дакле на основу вршења суверене власти држава над спорним областима.