ЛЕГИТИМНА ОЧЕКИВАЊА КАО ЕЛЕМЕНТ СТАНДАРДА ПОШТЕНОГ И ПРАВИЧНОГ ТРЕТМАНА СТРАНИХ УЛАГАЊА У АРБИТРАЖНОЈ ПРАКСИ - Đundić, Petar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Стандард поштеног и правичног третмана страних улагања представља саставни део свих савремених међународних уговора о заштити и подстицању страних улагања. Кључни елемент његове садржине, по становишту које је прихваћено у арбитражној пракси, јесте обавеза државе домаћина улагања да страном улагачу обезбеди третман у складу са основним очекивањима у погледу економских и правних услова које је он имао у виду приликом доношења одлуке о улагању. У раду се анализирају најважније одлуке арбитражних судова које се тичу легитимних очекивања као дела стандарда поштеног и правичног третмана. Значајна пажња је посвећена питањима какаво понашање државе може да доведе до настанка легитимних очекивања улагача која уживају правну заштиту и каква очекивања се могу сматрати разумним.