ЗАБРАНА ДИСКРИМИНАЦИЈЕ У ЕВРОПСКОМ ПРАВУ – НОВЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ - Tubić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2026)
Забрана дискриминације има велики значај у Савету Европе и Европској унији. Протоколом бр. 12 уз Конвенцију уведена је општа забрана дискриминације у односу на уживање било којег права утврђеног законом. Подручје примене је шире од оног које покрива члан 14, а које се односи само на права загарантована Конвенцијом. Овим Протоколом се првенствено штите појединци од дискриминације од стране државе, али он обухвата и односе међу физичким лицима за чије уређење је обично задужена држава, као што је случај произвољно ускраћивање приступа послу , или јавним услугама које могу да пружају физичка лица. Дискриминација односно право на једнакост је било разматрано у пракси оба европска суда. Европски суд за људска права као онај који се првенствено бави људским правима је имао водећу улогу. Међутим, усвајањем нових директива на нивоу Европске уније, утицај је постао обостран. Суд правде ЕУ је имао значајну улогу у обликовању политика Европске уније у областима једнакости и недискриминације. Његова пракса је од велике важности за успостављање одређених ставова у овим областима, као и за дефинисање граница у захтевима поводом забране дискриминације.