СКИЦА ЗА ИСТОРИЈУ СУДА ШАБАЧКОГ ОКРУГА 1839–1865: ПРОСТОРНИ КАПАЦИТЕТИ И СУДИЈСКИ ПЕРСОНАЛ - Stanković, Uroš; Drakić, Gordana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2026)
У раду је приказани подаци о просторним капацитетима и судијама Суда Шабачког округа од 1839, када је извршена реогранизација судства према одредбама Турског устава, до 1865, тј. доношења Устројства окружни судова, којим је уставновљена нова организација правосуђа у Кнежевини Србији. У уводу је дат кратак осврт на историјат судства у Шабачком округу током Првог српског устанка и за време прве владавине кнеза Милоша Обреновића. Затим следе излагања о простору одређеном за смештај Суда и његовим затворима. На њих се настављају одломци о судијама шабачког суда, у којима се говори о критеријумима за избор на судијску функцију, личним својствима судија и њиховом понашању у служби.