Место европских заштитних мера у мађарском грађанском поступку - Dr Suri, Noémi (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2026)
Европске заштитне мере успостављене Европском наредбом о очувању рачуна имају за циљ да омогуће повериоцима да спрече да се накнадна принудна наплата њихове потраживања доведе у питање или одложи преносом или повлачењем средстава која дужник држи на банкарском рачуну унутар Уније. Циљ овог рада је да детаљно изложи мађарска правила која олакшавају примену Европске наредбе о очувању рачуна у светлу судске праксе последњих осам година. Да би се постигла овај циљ, први део студије ће разрадити услове за издавање европских заштитних мера, при чему ће се током испитивања темељно испитати европске и мађарске прописе примењиве на Европске наредбе о очувању рачуна у контексту неспорних поступака. Након тога ће бити испитана питања везана за правну примену у мађарској судској пракси. Укратко, може се закључити да постоје значајне разлике између услова за наложење мађарских и европских мера заштите. Док је наложење мађарске мере заштите засновано на приказивању вероватноће ризика задовољења, европска наредба о очувању рачуна захтева од повериоца да докаже да спровођење потраживања захтева хитну правну заштиту.