RAČUN, MOLIM! O ODGOVORNOSTI SUPRUŽNIKA ZA DUGOVE U PRAVNIM SISTEMIMA JUGOISTOČNE EVROPE - Tešić, Nenad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2026)
Сажетак: Развод брака се често описује као један од психолошки изазовнијих искустава у животу појединца. Поред емотивног стреса, равод доводи до значајних правних последица. Тако је, на пример, расподела заједничке имовине супружника чест предмет расправа у судској пракси и правној науци. С друге стране, одговорност супружника за дугове углавном није у фокусу. На основу напред наведеног могло би се помислити да се разводе само супружници чија имoвина превазилази дугове. Међутим, у пракси нису ретке ситуације да су супружници који се разводе презадужени. У неким случајевима дуг је главни окидач или један од важнијих узрока развода. Поред коцкарских дугова који су традиционално водили разводу, у новије време све учесталији бракоразводни узрок су дугови према банкама настали прекомерном употребом кредитних картица. Дуг према хипотекарној институцији се може издојити као нарочито друштвено опасан због инхерентне могућности да хипотекарни потрошач остане без породичног дома. Нека од ових дуговања настала су пре брака, нека су генерисана у току брака од стране једног или од оба супружника. Улога је суда да расподели брачну имовину и дугове, тако да правна позиција поверилаца којима супружници у поступку развода дугују не буде на било који начин измењена, док правна наука усмерава праксу судова у правцу правичне расподеле између бракоразводних страна.