Res sanctae у римском претхришћанском периоду - Malenica, Antun (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Међу романистима данас не постоји консензус о томе како је настао технички термин римског класичног права res sanctae и да ли су res sanctae у римском претхришћанском периоду биле истинске, праве, ствари божанског права. Полазећи од једног Сервијевог текста, аутор након шире анализе извора закључује да је термин sancta изведен из речи sancire којом је у најстарије време означаван посебан поступак освећивања граница града, храма или земљишне парцеле уздужним просипањем капљица крви жртвоване животиње. Узимајући у обзир значај религије у римском претхришћанском периоду, обележја и значај ius-a divinum у тадашњем правном поретку, те резултате анализе текстова лаичке јуриспруденције, аутор закључује да су res sanctae у римском паганском периоду сматране истинским стварима божанског права и да их само Гај међу великим класичним правницима сматра поткатегоријом ствари божанског права.