MERA HITNOG ČUVANJA USKLADIŠTENIH RAČUNARSKIH PODATAKA - Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Usled razvoja i sveprisutnosti informacionih tehnologija u svakodnevnom životu, povećan je i broj kriminalnih aktivnosti koje su učinjene korišćenjem računarskih sistema i mreža. Tragovi učinjenih krivičnih dela u vezi sa zloupotrebama informacionih tehnologija nalaze se u obliku elektronskih zapisa, odnosno računarskih podataka koji nastaju kao rezultat radnji izvršioca ili su automatski stvoreni i uskladišteni u računarskom sistemu/mreži. Međutim, računarski podaci su veoma podložni izmenama, pa je neophodno da se na odgovarajući način obezbedi njihova zaštita. Za stvaranje odgovarajućeg pravnog okvira za suprotstavljanje ovim izazovima, u propisima krivičnog procesnog prava potrebno je utvrditi odgovarajuća ovlašćenja nadležnih organa u cilju prikupljanja i obezbeđenja računarskih podataka o učinjenom krivičnom delu i učiniocu koji mogu biti iskorišćeni kao elektronski dokaz u krivičnom postupku.