НОВИ ЗАКОН О ПРЕКРШАЈИМА И СТАРИ ПРОБЛЕМИ СА ЗАШТИТНОМ МЕРОМ ОБАВЕЗНОГ ЛЕЧЕЊА ЗАВИСНИКА ОД АЛКОХОЛА И ПСИХОАКТИВНИХ СУПСТАНЦИ - Milić, Ivan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Уводни део рада приказује основне новине Закона о прекршајима чија је примена почела 1. марта 2014. године. На почетку рада говори се о заштитним мерама које се могу изрећи појединим учиниоцима прекршаја и указује се на неке промене у овој области које су прописане новим Законом. Затим се указује на појединe проблеме који се могу појавити приликом изрицања и извршења заштитне мере обавезног лечење зависника од алкохола и психоактивних супстанци. Иакo је донет нови Закон којим се, између осталог, повећава број заштитних мера, ипак су остали стари проблеми када је реч о горе наведеној заштитној мери. Посебан нагласак у овом делу рада стављен је на суштинско питање које се тиче извршења ове мере, а то је да ли се мера извршава на слободи или је лечење затвореног типа у установи.