Помиловање и амнестија - Rešetar, Dejan C (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Аутор у раду разматра институте амнестије и помиловања, и то њихове уставноправне и кривичноправне елементе. Хронолошки излаже историјски преглед од правних система старог вијека до данашњих правних система. Посебну пажњу поклања правној природи самих института, дејству института као и њиховим доносиоцима. У упоредноправном прегледу осврће се на уставне системе Америке и Француске. На крају рада разматра односне институте у уставном систему Републике Србије закључивши да они припадају вансудском систему власти и својеврсни „хирушки захват“ законодавне и извршне власти у судско „ткиво.“ Аутор наводи и извјесне пропусте у материји која регулише институт помиловања као што су потпуно одсуство образложења акта о помиловању од стране надлежних орагана и одсуство било каквог вида матријалноправне контроле над тим органом, чиме се претпоставља и могућност злоупотребе института.