Primena restorativne pravde na slučajeve seksualne delinkvencije - Dimovski, Darko T; Kostić, Miomira P (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Polazeći od određenja restorativne pravde od strane brojnih pisaca krivičnopravne misli, autori naglašavaju da postoje dva modela restorativne pravde – diverzioni i terapeutski. Dok je suština diverzionog modela restorativne pravde „skretanje“ od krivičnog postupka i izricanje alternativnih krivičnih sankcija, terapeutski model se ogleda u osudi okrivljenog, uz poklanjanje posebne pažnje žrtvi s ciljem njenog osnaživanja i prevazilaženja svih nedaća izvršenog krivičnog dela. U nastavku rada, autori predstavljaju dva slučaja terapeutskog modela restorativne pravde kako bi ilustrovao njen značaj. Na kraju rada autori ističu potrebu uvođenja terapeutskog modela restorativne pravde u krivično zakonodavstvo Republike Srbije.